Loading color scheme

Rozhovor s trenérem akademie Jaromírem Pytlíkem o akademii, soutěžích, rozvoji, stravě, ale i B - týmech.

Ve své první sezóně v nejvyšších českých žákovských soutěžích si akademie vede skvěle, oba týmy Rytířů z Telče zajistily postup do nadstavbové části již s předstihem. Finálová nadstavba startuje na začátku prosince a starší žáci v ní čtyřkolově vyzvou Motor České Budějovice, Havlíčkův Brod, brněnskou Kometu, Duklu Jihlava a Warriors Brno. Na mladší žáky pak v další fázi soutěže čeká Mountfield HK, Lvi Břeclav a poté shodně jako u starších žáků - Havlíčkův Brod, Kometa Brno, Dukla Jihlava a brněnští Warriors. Na čelech svých ligových tabulek se ale kromě A-týmů pohybují od začátku sezóny také mladší a starší žáci "B", kteří pokračují v obrovském výsledkovém vzestupu, jenž nastal po spojení telčských klubů. Hlavní trenér akademie Jaromír Pytlík mimo jiné rozebíral také body ohledně hráčského rozvoje v akademii ICE DRAGONS či práci s regionálním výběry pro nejtalentovanější hráče regionu.

Hned v prvních sezónách A-soutěží se Rytíři prezentují postupem obou kategorií do finálové nadstavby. Mluvili jste o takovém cíli před začátkem základní části?

A-soutěže hrajeme první rok, takže jsme si před sezónou žádné takové cíle nedávali, že bychom chtěli postoupit do nadstavby, natož pak v obou soutěžích. Samozřejmě jsem ale o to více spokojen, protože se to skutečně stalo. Byl to takový nevyřčený trenérský sen, aby se nám to povedlo a hráli jsme kvalitní utkání a jsem moc rád, že tam jsme. 

Co lze očekávat od nadstaveb žákovských A-soutěží?

My jsme měli od celé soutěže velká očekávání. Základní část mě trošku zklamala, jelikož jsme některá utkání výrazně vyhrávali, ale je mi samozřejmě jasné, když teď vidíme ty nadstavbové skupiny, že to tak ve finálových částech určitě nebude. Postoupily tam týmy, se kterými jsme ve vzájemných konfrontacích nejen vítězili, ale soupeři nás dokázali i porazit. V tuhle chvíli budeme v nadstavbě spíše outsider, půjdeme do toho s respektem a pokorou a je to pro nás velká výzva. Mým cílem je, abychom byli konkurenceschopní, což bude velmi těžké, jelikož nemáme v týmech mnoho hráčů, kteří by s tím měli zkušenost. Ostatní kluby hrají tyto soutěže již několikátým rokem a samozřejmě mají v tomhle směru daleko větší zkušenosti. Věřím však, že kdybychom měli prohrávat, tak se z toho poučíme, vezmeme si z toho jen to nejlepší a budeme hrát čím dál lépe. Akademii tohle posune daleko výše a ty nadstavby zajistí, že vše budeme dělat ještě s mnohem větší intenzitou, motivací a bude nás to ještě více bavit. 

Panuje spokojenost i s výsledky B-týmů?

S výsledky B-týmů jsem nadmíru spokojen, protože po té loňské sezóně, kdy už vlastně došlo k takové dohodě, že mládež klubu SK Telč do čtrnácti let půjde pod nás, tak jsem z toho měl samozřejmě velký respekt. Bavili jsme se o tom s lidmi, kteří dokonale znali týmy SK a byli dost skeptičtí. Z toho důvodu jsem byl velice opatrný, ale věřil jsem tomu, že když to povedeme ve stejném duchu jako naše týmy ICE DRAGONS, tak jsem věděl, že ten výsledek mít budeme. Nevěřil jsem ale, že bude až tak dobrý. Oba týmy drží kontakt s čelem soutěží a to je také výborný signál toho, že to spojení funguje. Věřím, že jsme trefili celou identitu spolku Rytíři z Telče, který se těší i poměrně velké popularitě, chtěl jsem, aby ten koncept seděl k Telči, jsem rád, že se to povedlo. Dobré fungování B-týmů bylo jednou z podmínek pro to, abych vůbec o spojení klubů uvažoval. 

Foto Rytíři z Telče

V rámci regionálního výběru pracujete i s nejlepšími hráči regionu. Jak si vede tento projekt?

Já jsem velice rád, že se nám povedla domluvit spolupráce s kluby, jako jsou Dukla Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč, Žďár nad Sázavou, ale samozřejmě i ty menší kluby z regionu. Chceme, aby projekt dával šanci hráčům účastnit se výběrových akcí a turnajů, které pořádáme, jako jsou blížící se Christmas Hockey Series, tradiční World Talent Tournament či letní Summer Talent Cup. Myslím si, že je to výborná možnost i pro kluby zajistit těm svým nejlepším hráčům výborný program. Hráči nemusí jezdit s různými výběry, vše je zabezpečeno přímo v regionu a nikdo nemusí cestovat daleko. U některých týmů se nám to daří skvěle a máme výborné ročníkové týmy. Některé kluky využíváme i pro CCM Ligu 2011, kde hrajeme výborné výsledky, takže ten základ je opravdu kvalitní. Výborně se formuje i ročník 2012, ale také mladší. Trochu máme problém v ročníku 2010, hráči jsou již starší a tam se nám to úplně nedaří. Těch vynikajících hráčů tohoto ročníku mnoho v regionu není, takže když je nemáme k dispozici, těžko se dává dohromady opravdu silný výběr. Jinak ale spolupráce funuje velmi dobře a těšíme se na další pokračování. V tomhle směru máme velké plány. 

Co je nejdůležitější v rozvoji hráče? Na co se v akademii zaměřujete?

Snažíme se mít všechny ty věci pod jednou střechou. Pro nás ta nejdůležitější věc a to, co máme na prvním místě, je sportovní a rozvojový program hráče, kde ho formujeme na ledě samozřejmě tak, aby se zlepšoval v těch dílčích dovednostech. Dále dbáme na herní stránku, aby hráči nastupovali v zápasech v různých rolích a zlepšovali se i v tomto směru. Myslím si, že velký rozdíl je to, jakým způsobem my přistupujeme k přípravě mimo led. Dneska je to pro nás nedílná součást každého dne a pracujeme i na tom, že víme, jaké mají jednotliví hráči odezvy na tréninkovou zátěž v našem programu. Denně sledujeme jednotlivé výsledky tak, aby nedošlo k přetrénování, abychom předešli případným zraněním a měli jsme co nejhladší průběh a progres u každého hráče. Snažíme se hráče formovat také z hlediska morálních vlastností, charakterových parametrů tak, aby hráč zapadal do kolektivního sportu, chápal všechny věci a dokázal pomoct spoluhráčům, ale také měl vůdčí schopnosti a mohl být rozdílovým hráčem. Celý náš program jde ruku v ruce se vzděláváním a proto se ten důraz na školu i spolupráce s telčskými školami neustále posouvá. V neposlední řadě se zaměřujeme i na pitný režim a stravu, kde spolupracujeme s předními odborníky z těchto oblastí. Vidíme, že pro některé hráče nejsou limitující dovednosti a hra na ledě, ale může to být strava, pitný režim, potažmo vzrůst, váha a jiné fyzické parametry. I když hráči mají geneticky dané, že by mohli být vysocí, tak ti kluci nechápou, mnohdy ani rodiče, že když nebude mít hráč odpovídající výživu, tak nemusí vůbec dosáhnout svého genetického maxima. Naopak pokud se tomu budou věnovat, je poměrně velký předpoklad, že to nebude limitem. Pokud jste v tak náročném a komplexním programu, který je velice náročný, tak akcent na stravu a pitný režim musí být maximální.

Získej místo v akademii

Autor: Tomáš Kobera